Announcement: Bitcoinin perusteet suomeksi -video

Tämä nopea videotutoriaali kertoo suomeksi mistä bitcoinissa on kysymys:

Lue tekstinä:

Bitcoin on maailman ensimmäinen hajautettu rahajärjestelmä, jota ylläpidetään verkossa tavallisten ihmisten voimin.

Se perustuu avoimen lähdekoodin tietokoneohjelmaan, jota sadat tuhannet ihmiset ajavat omilla tietokoneillaan. Nämä usein bitcoineihin erikoistuneet tietokoneet suorittavat vaativia salaustieteeseen perustuvia laskutehtäviä joiden avulla ylläpidetään julkista tietokantaa kaikista bitcoin-rahansiirroista.

Bitcoinin poistaa tarpeen käyttää kolmansia osapuolia, kuten pankkeja tai luottokorttiyhtiötä, ihmisten välisissä rahansiirroissa. Se tarkoittaa paitsi huomattavasti halvempia maksuja, myös enemmän taloudellista vapautta, sillä pankit tai hallitukset eivät enää pysty jäädyttämään kansalaisten varoja poliittisista tai muista syistä.

Bitcoinien määrään on alusta alkaen asetettu katto, jonka ansiosta bitcoineja ei voi koskaan olla enempää kuin 21 miljoonaa kappaletta. Lopputuloksena bitcoinien arvon arvellaan kasvavan jatkuvasti, kun yhä useampi ihminen siirtyy käyttämään niitä. Bitcoin onkin ollut kuluneena vuonna mahdollisesti jopa maailman parhaiten tuottanut sijoituskohde, sillä sen arvo on kasvanut alle vuodessa tuhansia prosentteja. Bitcoinista on myös muodostunut vain neljässä vuodessa koko maailman arvokkain valuutta.

Kun perinteiset keskuspankkien painavat suuria määriä lisää euroja ja dollareita, syntyy inflaatiota, jossa olemassa olevan rahan arvo heikkenee vuosi vuodelta ja kauppojen hinnat nousevat aina vain korkeammiksi. Bitcoin puolestaan on rajallisen määränsä vuoksi deflatorinen valuutta. Se kannustaa velanoton sijaan hillitsemään turhaa kulutusta ja säästämään, sillä säästetyn rahan arvo kasvaa, toisin kuin inflaatiossa. Mitä pidempään voi odottaa, sitä pienemmällä bitcoin määrällä haluamansa hankinnan saa todennäköisesti tehtyä.

Bitcoineja saa hankittua kolmella eri tavalla. Ostamalla niitä bitcoin-pörsseistä tai joltain toiselta henkilöltä, vaihtamalla niitä tavaroihin ja palveluihin, tai louhimalla niitä itse tietokoneella. Louhimisesta on tosin tullut laskennallisesti yhä vaikeampaa viime aikoina, kun louhijoiden määrä on kasvanut voimakkaasti. Bitcoin-verkosta on muodostunut laskentaholtaan maailman ylivoimaisesti voimakkain verkko mikä tekee hyökkäämisen sitä vastaan hyvin vaikeaksi.

Moni uskoo että bitcoin on mullistamassa maailman talousjärjestelmää samalla tavalla kuin sähköposti mullisti aikanaan kirjeiden lähettämisen. Se on upea teknologinen taidonnäyte ja osoitus siitä, miten älykkäällä teknologialla voidaan ratkaista ylivoimaiseltakin vaikuttaneita ongelmia.

Älä kuitenkaan uskoko pelkästään tätä videota, sillä se ei olisi järkevää. Lukekaa aiheesta lisää esimerkiksi wikipediasta ja tutkikaa bitcoin-järjestelmää mahdollisimman perusteellisesti itse. Moni alkuun skeptinen yllättyy aihetta tutkittuaan siitä miten nerokas järjestelmä on kyseessä.

Bitcoin on paljon muutakin kuin ylivoimainen tapa siirtää rahaa ja säilöä arvoa. Se on uusi idea, jonka aika on koittanut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *